Despre film

Despre AnimaNova

Filmul ”Speranțe, la vânzare” a fost produs în cadrul proiectului ”AnimaNova – Integrare pe piața muncii pentru persoanele traficate”, proiect implementat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate și de către partenerii săi, Associazione Parsec ricerca e interventi sociali, Esprit Soc. cons. a.r.l, Expert Italia S.r.l, Fondazione Giacomo Brodolini, IAL Innovazione Apprendimento Lavoro S.r.l. (Italia) și Federația Filantropia (România), în perioada iulie 2009 – iunie 2012, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Rezultatele cele mai importante ale AnimaNova:

  • 600 de reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale din România și 250 de reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale din Italia, implicați în activitățile naționale și transnaționale ale proiectului (conferințe, seminarii, vizite de studiu și programe de internship)
  • Comunitatea de Practică a profesioniștilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane din care fac parte, în prezent, 300 de membri din România și Italia. Comunitatea funcționează online, la adresa www.animanova.ro
  • Cercetarea ”Speranţe, la vânzare. Cercetare calitativă privind traficul de persoane în vederea exploatării sexuale în România şi Italia, în perioada 2007-2011”. Pentru a citi textul integral al cercetării, vă rugăm să accesați site-ul web al CPE, la www.cpe.ro (secțiunea Resurse, subsecțiunea Cercetări)
  • Instrumente de lucru și de formare (model de integrare pe piața muncii a persoanelor traficate, formare online în domeniul prevenirii traficului de persoane și al oferirii de asistență persoanelor traficate, catalogul organizațiilor din România și Italia care oferă servicii victimelor traficului de persoane etc.). Pentru a accesa publicațiile, vă rugăm vizitați site-ul web al CPE, la www.cpe.ro (secțiunea Resurse)
  • Campania de prevenire a traficului de persoane ”Protejează-i pe cei dragi!”, derulată în România la nivel național, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, cu implicarea a peste 3000 de persoane. Pentru a afla mai multe despre campanie, vă rugăm accesați: http://blog.animanova.ro

Despre filmul „Speranțe, la vânzare”

Filmul a fost realizat de către CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în cadrul proiectului AnimaNova, pentru a susține campania de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală organizată în anul 2012.

Regizat de Cecília Felméri și produs cu sprijinul organizațiilor Adpare și Artemis, filmul se bazează pe mărturiile a șapte tinere care au fost traficate pentru exploatare sexuală, în România sau în alte țări din Europa. Cu multă generozitate și cu un imens curaj, Andreea, Ramona, Andrada, Maria, Camelia, Gabriela și Luminița au acceptat să treacă prin experiența foarte dificilă de a vorbi despre această parte a vieții lor, tocmai pentru ca alte fete să nu o mai trăiască. Noi simțim foarte multă recunoștință pentru tot ceea ce au dăruit campaniei AnimaNova.

Unul dintre motivele pentru care am decis să producem acest film, dincolo de utilizarea sa în cadrul campaniei noastre, a fost și acela de a-l putea oferi oricărei organizații care dorește să realizeze activități de prevenire a traficului de persoane.

Andreea, fata pe care tatăl și-o dorise băiat
Părinții ei s-au despărțit când ea era mică. Nașterea ei fusese oricum o dezamăgire pentru tatăl care își dorise un băiat și care nu a putut să o accepte pe deplin ca fată niciodată. Mama ei s-a recăsătorit repede și a născut un băiețel, iar Andreea a început să se simtă tratată altfel decât fratele ei. Când avea 16 ani, a rămas însărcinată, a făcut un avort și, după ce tatăl vitreg a aflat, a cerut mamei să aleagă între Andreea și noua familie. Mama a tăcut, iar pentru Andreea tăcerea a însemnat toate răspunsurile din lume. A plecat.

A căutat de lucru într-o altă localitate, s-a angajat și a închiriat un apartament. Lucra mult și se închisese în ea. Și îi era dor de mama. Așa că atunci când a cunoscut un băiat căruia părea că îi pasă de ea, Andreea s-a bucurat nespus că, în sfârșit, există cineva care o acceptă, pentru care contează, care nu o uită și nu o respinge. Care o sună dimineața să o întrebe dacă a mâncat și e dispus să stea cu ea la telefon doar ca să o audă cum mestecă. Cineva care îi vorbește despre sine, îi spune povești, îi face mărturisiri și, mai ales, îi face și ei loc pentru poveștile și mărturisirile ei.

Ramona, care a crezut că nu i se poate întâmpla ceva mai rău decât un viol
Ramona și-a pierdut mama de când era micuță. Părinții ei s-au despărțit, apoi mama a murit, când Ramona avea numai 11 ani. Pe ea au crescut-o mai mult bunicii. Când avea 16 ani, Ramona a cunoscut un bărbat. Acesta a insistat să iasă împreună în oraș, măcar o dată. Ramona a spus da. Ieșirea în oraș s-a încheiat, însă, cu un viol, pe o stradă întunecoasă.

Ramona a fost asigurată că nu este prima. Că au fost mai multe fete în situația ei și că a face plângere nu rezolvă nimic. Așa că a fost mult prea speriată pentru a spune cuiva. Nu i-a spus nici măcar tatălui ei. S-a gândit tot timpul că cel mai îngrozitor lucru care i se putea întâmpla s-a întâmplat, a trecut, este în spate. Însă acesta a fost numai începutul coșmarului.

 

Andrada, fata care învăța foarte bine și avea foarte multe planuri

Andrada s-a îndrăgostit de un băiat. Un băiat mult mai mic. A fost dragoste la prima vedere. Erau din orașe diferite, însă distanța nu îi împiedica să vorbească tot timpul. Pe Andrada o sunau uneori și părinții lui, care îi spuneau cât de fericiți sunt să își cunoască nora. Încet, au convins-o să se mute de acasă, să locuiască cu ei. Andrada spune că nici acum nu înțelege cum de i-au umblat în modul acesta în minte. Au convins-o să renunțe la școală, chiar dacă învăța foarte bine. Au apăsat mult pedala dragostei pe care o femeie ar trebui să o poarte bărbatului ei și i-au spus tot timpul despre cât de mult o iubește la rândul lui băiatul, despre cât de mult dorește să fie împreună cu ea, tot timpul. Că ea îl merită.

Lucrurile s-au schimbat cu repeziciune după ce s-a mutat la ei. După o vreme, au plecat împreună în străinătate. Acolo, Andradei i s-a spus că va trebui să se prostitueze. Că este normal să dorești să faci acest lucru, pentru a avea o viață mai bună. Că acesta este rolul femeii în familie, să facă sacrificii, să sufere, să treacă peste orice pentru bărbatul iubit și pentru a fi, într-un final, foarte fericită. Și, de ce nu, pentru a avea cea mai frumoasă rochie de mireasă.

Maria, femeia pe care tatăl copiilor ei a vândut-o ca pe o ”mașină bine dotată”

Maria era însărcinată în 5 luni când a fost vândută. Știa că soțul ei se ocupă cu vânzarea de mașini. Deși la început relația mergea bine, în timp soțul a devenit din ce în ce mai violent. Mai aveau o fetiță împreună. Într-o zi, el i-a spus să se îmbrace frumos, să se machieze, să iasă împreună în parc. ”Stai să îmbrac fata!”, a zis Maria, însă el i-a spus că ar vrea să iasă numai ei doi. Maria s-a îmbrăcat frumos și au ieșit. Soțul a vorbit tot timpul pe drum la telefon despre mașina dotată pe care o are acum de vânzare. Nu au ajuns în parc, ci pe un câmp, unde soțul i-a spus Mariei să nu țipe, că are nevoie de bani, așa că a vândut-o. Sarcina Mariei era evidentă. În pofida acestui lucru, a fost violată, bătută crunt și sedată tot timpul cu pastile, pentru a se opri din țipat.

Camelia, fata care a fugit cu șoricelul de pluș în mână

Camelia era numai o fetiță când a fost sechestrată. Avea 15 ani. O prietenă a dus-o în casa unor cunoscuți. Prietena a plecat imediat, însă Camelia a rămas acolo timp de 8 luni, fără să poată ieși nici măcar o dată. Împreună cu ea erau închise și alte fete, iar bărbatul care le păzea avea un pistol, cu care le amenința tot timpul. Pe Camelia a convins-o să fugă un client. Până atunci, poate că nici ea nu mai credea că se poate. I-a dat un șoricel de pluș, pe care Camelia l-a luat cu ea în noaptea în care a evadat, ținându-l strâns în mână, ca pe o amuletă norocoasă. Fiecare pas făcut către ușă era cumplit, pentu că știa foarte bine ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost prinsă.

Gabriela, femeia care țipa pe limba ei

Toată viața ei, Gabriela și-a dorit ce-i mai bun pentru familia ei numeroasă. A muncit încă de tânără, din greu. Când a văzut că cei pentru care lucra nu doreau să îi facă forme legale, a decis să plece și a dat imediat un anunț în ziar, căutând un nou loc de muncă. A fost sunată de către o doamnă în vârstă, respectabilă, serioasă și prietenoasă, care i-a propus să lucreze în străinătate, la restaurantul partenerului ei. Gabriela nu a acceptat ușor, pentru că nu cunoștea nicio limbă străină și, în plus, ceea ce își dorea era să rămână aproape de familie. Însă doamna a insistat enorm. S-au cunoscut, a venit la ei acasă, a dat asigurări, a promis că va avea personal grijă de Gabriela ca și de propria fiică, i-a convins. Când a ajuns acolo și a înțeles ce trebuie să facă, Gabriela nu a putut decât să strige întruna, pe limba ei. Să spună că nu vrea, că nu poate.

Luminița, femeia care cere ajutor pentru alte femei

Luminița a fost convinsă de către un prieten de familie să accepte un loc de muncă în străinătate. Până la urmă, de ce nu, s-a gândit Luminița, după zile întregi de indecizie. E pentru viitorul copiilor, să le fie lor mai bine. Când a ajuns acolo, și-a dat seama că ceea ce trebuie să facă este cu totul altceva. Că trebuie să danseze în club și să se prostitueze. De fiecare dată când cerea să plece, Luminiței i se spunea că, dacă ia această decizie, își va primi fetița la pachet, iar ea credea, pentru că văzuse și înțelesese cu ce oameni avea de a face. Luminița a reușit să scape, însă cere ajutor pentru toate femeile care au rămas. Și ea, din nefericire, știe foarte bine ce înseamnă să îți pierzi speranța că viața poate să fie și altfel. Să fie ajutate repede, ne roagă Luminița în numele lor, plângând. Să fie ajutate, cât mai au puterea să lupte.